Liverpool Justice Court

Client

NSW Police Station Force & NSW Department of Attorney General & Justice

Project Value

$36.5m
($29m - Liverpool Police Station)
($7.5m - Liverpool Court House)

Work Description

Design, Documentation, Post Contractual Services

Early in 2012, the Department of Attorney General & Justice engaged CCG Architects to undertake a major upgrade and expansion of Liverpool Bourt House at 150 George Street, Liverpool. The Court House with the Police Station were built as an integrated project in 1971 to the design of the NSW Government Architect and present as a typical government building of the time with large expanses of blonde face brick to the windowless court rooms and deeply recessed windows behind heavy precast concrete spandrel panels and fascia’s. The Court House is a set back from the street frontage behind a paved forecourt on the southern part of the site with two storeys of accommodation above a basement carpark.

The Police Station is a three storey structure occupying the northern side of the site with an access driveway to both facilities along the north boundary to a paved area on the eastern side of the site and the basement area.

The existing court facilities are being modernised to meet current and future operational requirements, security and court technology updating and improved facilities for visitors and staff. To create the required additional floor space, the building will be extended westward into the forecourt space where a new compliant access ramp and new landscaping will be provided.

 

The forecourt layout and landscaping is carefully designed to maintain open views, with tree species having been selected for their high canopies and understorey planting deliberately chosen from low, but high canopies and ground covers. The west face of the Court House will be transformed using Alpolic cladding in shades of grey and white. The new entrance is recessed under a projecting vertical louvered feature wall, screening a two storey front foyer. The internal foyers / waiting areas at ground and first floor levels will be substantially upgraded and reconfigured with new waiting chairs, slotted timber veneer faced acoustic wall panels and the existing timber batten ceilings extended and painted white to provide a lighter fresher interior quality.